Dacia, subiect de fraudă la scară largă: avertismentul autorităților pe care nu trebuie să-l ignori

de: Alexandru Puiu
22 12. 2021

Hackerii sunt cât se poate de creativi în a folosi branduri cunoscute, ancorate în mentalul colectiv, în scopuri frauduloase. De această dată, o nouă campanie care face victime în spațiul online este construită în jurul Dacia.

Internetul este plin de ”oferte” care par cât se poate de serioase. Din păcate, la fel care vorba ”ce pare prea bun ca să fie adevărat probabil că nu este”, este incredibil de important să fii precaut când vine vorba de linkurile pe care le deschizi pe internet, de emailurile pe care le accesezi și nu numai. S-ar putea să te coste mult. Pe marginea brandului Dacia a fost construită o campanie mincinoasă de anvergură în ultimele săptămâni, iar pe marginea ei, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis un avertisment important.

Hackerii se folosesc de Dacia, ca să te păcălească

Deși este important să fii precaut în general în a deschide linkuri primite pe internet, în perioada sărbătorilor este cu atât mai relevant. Hackerii și-au întețit tentativele de fraudă și se folosesc în continuare de branduri foarte cunoscute din diverse domenii, de la bănci și hypermarketuri, până la constructori auto, din câte se pare.

DNSC a emis un avertisment pe marginea unei noi tentative de fraudă, iar de această dată este construit în jurul campaniei Dacia care face valuri pe internet. Din fericire, există și o serie de trucuri la care poți apela pentru a evita pierderea unor sume importante de bani.

  • Evitați să accesați linkurile care provin din surse necunoscute sau care provin din mesaje pe care le considerați ca fiind suspecte, chiar dacă le primiți de la prieteni, rude, colegi sau alți oameni apropiați. Încercați să verificați cu aceștia transmiterea mesajelor, dar pe un alt canal de comunicare.
  • Verificați întotdeauna cum se numește site-ul, dar și dacă are un certificat de securitate valid (https) existent, înainte de a oferi orice fel de date în spațiul respectiv. În imaginile postate de DNSC pe Facebook, este evident că persoana care a primit mesajul nu vizita site-ul oficial.
  • Nu oferiți date personale, date financiare sau date de autentificare la cerere, după ce ați intrat pe un astfel de link suspect. Vorbim despre o tentativă de fraudă.
  • În cazul în care sunteți victima unei astfel de tentative frauduloase și ați introdus datele bancare, este important să acționați și să anunțați cât mai repede banca despre această situație. Astfel urmează ca toate instrumentele de plată compromise să fie blocate, iar pentru eventualele tranzacții ilegale se va încerca stoparea.
  • În această perioadă a sărbătorilor de iarnă, fiți cu ochii-n patru la notificările referitoare la sumele extrase din contul dumneavoastră. Nu aprobați tranzacții pe care nu le recunoașteți.